Free Worldwide Shipping
Tasbih Raja Kayu

Berkenaan RAJA KAYU

Nama Inggeris nya ialah Agathis borneensis berlaku di dataran rendah ke hutan hujan tropika dataran tinggi sebagai pokok-pokok muncul yang tersebar dan di hutan kerangas berbaring rendah di tanah berpasir atau kadang-kadang tanah peaty, di mana ia boleh membentuk luas atau berdiri atau berlaku bercampur dengan konifer lain.

Pokok Agathis borneensis dianggap sebagai yang paling berharga secara komersil..

Raja kayu (Agathis borneensis) Nama serupa 

Borneo kauri, Malayan kauri (English); bindang (Sarawak); kayu buloh, bulu (Iban); tolong (Brunei); mengilan, tambunan (Sabah); dammar, dammar daging, dammar minyak, tulong (Malaya); hedje (Tapanuli); salang (Kendayah); manggilam (Dusun); bangalan, bengalan (Sampit, Pilau); toga (W Kutai); bembuëng (SE Borneo); nuju (Dajak); enghatan (Sanggan); pisau, putut (Sintang); bamboeng, bengalen, bindang, mengilan, pilan, tulong (Borneo) (Smythies 1965Whitmore 1980Silba 1986de Laubenfels 1988). http://www.conifers.org/ar/Agathis_borneensis.php

Di Malaysia, Agathis borneensis secara tradisi digunakan untuk merawat demam.

Dalam farmakopeia Melayu, spesies Agathis borneensis, ia boleh digunakan untuk merawat cirit-birit, sakit perut, dataran sendi, dan mengurangkan aliran haid. Ia juga digunakan untuk menyembuhkan luka.

Terdapat beberapa bukti saintifik awal bahawa ekstrak daripada Agathis borneensis mempunyai ciri-ciri anti-protozoan. ( Anti-protozoan saperti Antiallergics · Antibiotics · Anthelmintics · Antifungals · Antimicrobials · Anti-protozoan · Antivirals · Blood medications · Cancer Medications · Cardiovascular Medications…)

Raja Kayu yang masih muda memiliki warna putih agak kemerah-merahan dan pada saat telah tua akan berubah warna menjadi coklat tua.

Khasiat dan daya gunaan nya  ini begitu popular.

Raja Kayu ini  di gelarkan kayu bertuah mungkin karena karakter keras dan kuat.

Raja Kayu ia lah suatu generator pembangkit kekuatan spiritual atau semangat.

Raja Kayu mempunyai unsur energy vitalitas, harapan dan emosi.

Orang tua berkata khasiat Raja Kayu mempunyai:

  1. Energi dominan pada otak atau kepala.
  2. Mampu menangkal daya negatif dan ilmu hitam .
  3. dapat digunakan sebagai obat atau penangkal gigitan hewan berbisa seperti ular dll.
  4. boleh menjauhi penyakit menular, dan yang berwabak, dan boleh menyembuhkan kanser, dan kencing manis.
  5. Mampu meningkatkan kewibawaan pribadi dan karisma
  6.  Memberikan kekuatan pada tubuh.
  7. Mampu menolak dan mem perbaiki nasib buruk sa saorang.
  8. boleh menyembuhkan asma, tekanan darah tinggi, gout, diabetes, alergi, reumatik, menggalakkan peredaran darah, penyakit kulit, sihir, , menstabilkan fikiran, pengusiran haiwan ganas dan haiwan beracun.